De Polaroid SX 70 heeft bij ons een speciaal plekje.
Het spiegelreflex systeem was in zijn tijd revolutionair. Goed afgewerkt en hoewel de chroom kast gewoon plastic is ziet het apparaat er geweldig uit. Jammer genoeg is dat er na dit model ( te weten vanaf model II) gebruik gemaakt wordt van een opgespoten bekleding en werd de spiegel ophanging niet meer met boutjes vast gezet, maar geponst. Op aanvraag wordt de bekleding door ons compleet verwijderd en indien gewenst, tegen meerprijs, vervangen door een echt lederen bekleding. Een nepleerbekleding behoort ook tot de mogelijkheden en is uiteraard goedkoper.
In concreto: de bekleding van alle chroomversies is altijd te redden zonder meerprijs. Bij de latere modellen worden de ponsen vervangen door een bout systeem. Hierdoor is service ook in de toekomst mogelijk.
De plastic motorkoppeling wordt standaard vervangen door een metalen motorkoppeling. De lichtcel wordt standaard gereinigd, waardoor er geen sprake meer is van overbelichte plaatjes. De sluiter wordt ontvet. De contactpunten op de ontspanknop worden altijd gereinigd. Een verontreinigd contact kan veel storingen veroorzaken.
M.a.w.: wij reviseren deze camera's met veel liefde.
De lamellen van de zoeker kunnen uit balans raken. Deze worden weer op z'n plaats gezet.
Een voorbeeldje van verrotte bekleding. Deze wordt verwijderd, het oppervlak schoongemaakt en nieuwe bekleding wordt geplaatst.
Door een te lage batterij spanning kan het voorkomen dat spiegel niet in startpositie terugkeert. Als je dan de camera inklapt breekt de spiegel met alle gevolgen van dien. Plaats dan eerst een nieuwe cassette met verse batterij en vaak is het probleem verholpen. Zo niet kom naar ons.
Het kan voorkomen dat op de condensor aanslag zit. Hierdoor is er geen helder zoekerbeeld. Het ontvochtigen geeft vaak al een beter beeld. Zet hem even in de zon en het euvel is weg. Dit gaat ook op voor het objectief. Schimmel vreet zich aan de coating. UV elimineert dit. Indien dit geen oplossing biedt: van harte welkom.
Aanslag op de batterijcontacten. Neem een wattenstaafje, doop deze in aceton en maak ze schoon. In veel gevallen is het probleem opgelost. Indien niet, van harte welkom.
Bekleding, is een moeilijk ding. Dit is door persoonlijke smaak bepaald. Echt leer moet je onderhouden. Een beetje leer vet of schoenpoets houdt het goed. Geen zin hier in; probeer kunstleer. Onderhoudsvrij en het ziet er goed uit. Nadeel: de handligging. Het glijdt makkelijker weg in je handen, als het een beetje vochtig is.
Tips.
1- Veel Polaroidpacks zijn voorzien van Impossible batterijen. Dit is vaak impossible, omdat deze batterijen over datum zijn. Hierdoor is de batterijspanning te laag. Hierdoor lijkt de camera niet te werken. Probleem is niet jouw camera, wel de slechte batterijen.
Frustraties voorkomen: meet de batterijspanning na van je pack. Moet zijn: 6V5 volt. Kom je er niet uit, mail.
2- Bruine plaatjes. De emulsie is uitgedroogd. De pack is niet meer bruikbaar. Het ligt niet aan de camera.
3- Blauw plaatje. De plaat is niet belicht. Sluiter cq batterij spanning probleem. Kom langs.
4- Strepen. Er zijn drie zakjes emulsie. Als de pack te warm is geweest wordt de emulsie niet correct uitgewaaierd over de plaat. Gevolg: op 1/3 links van de plaat een streep. En op 1/3 rechts een streep. De pack is onbruikbaar. Het ligt niet aan de camera.
5- Wil je tekening in wolkenpartijen. Gebruik voor zwart/wit packs een rood filter 2X of ND factor 2.5 voor kleur. Je moet dan wel compenseren met het diafragma. ( dat is het wieltje met de instelling donker of licht, doordraaien naar donker).
600 iso gebruiken in de SX70: plaats een rood filter 2X voor zwart-wit of een ND factor 2,5 filter voor kleur voor het objectief. Een magistraal plaatje doemt op. Je zult verbluft zijn over de resultaten.
En zo zijn er nog honderden tips. Kom je er niet uit; mail ons.
En; ik wens je veel SX70 plezier.
Hierna volgen nog een aantal praktijk voorbeelden.
Plaatje links: standaard sx70 ( 100 iso pack) en rechts ( blauw omrand) 600 iso met roodfilter 2X.
Deze opname is duidelijk zwaar overbelicht. De lichtmeter moet worden gereinigd. Kosten in deze: 75 euro.
Duidelijk geval van slechte emulsie. Productie fout. De camera is niet per definitie de schuldige.
Er wordt af en toe new old stock packs aangeboden. Doe dit niet. De emulsie is na 5 jaar dood. En dit is het resultaat. Let dus op de houdbaarheidsdatum.
Een niet belichte kleur opname. Er is een probleem met je camera.
In dit geval is de pack de schuldige en niet de camera. Er zitten 3 zakjes emulsie onder het brede gedeelte van de plaat. In dit geval is middelste zakje niet geopend. Ga terug naar de dealer en vraag een nieuwe pack.
Tijd om de rollers te laten reiniging. Of doe het zelf. Aceton en een wattenstaaf doen wonderen. Het eerste plaatje is de opnamezijde, het tweede plaatje is de achterzijde. Door beschadigingen aan de rollers wordt de emulsie niet correct verspreid.
Slechts een deel van de plaat is belicht. De spiegel in de camera komt niet terug in startpositie. Tijd om je SX70 te laten reviseren.
Een redelijk belichte opname, maar erg rood betoond. De SX packs zijn erg rood gevoelig. Gebruik of een flitser of een blauwfilter om natuur getrouwe beelden te krijgen.
Dit is een opname met blauwfilter onder dezelfde lichtomstandigheden als de voorgaande afbeelding. Resultaat moge duidelijk zijn. Tips nodig over blauwfilters, mail ons.
Dit is vaak de schuldige, de Impossible batterij. Deze wordt nog frequent toegepast in de Polaroid packs. Ze doen helaas niet wat ze beloven. De 750mAH wordt zelden gehaald en de bedrijfsspanning ligt vrijwel altijd onder de 6V. De productiedatum lijkt ons eerder de verpakkingsdatum. Een slechte batterij veroorzaakt storingen in je camera. Meet de batterijspanning na voor dat je de pack plaatst. Ligt de batterijspanning onder de 6V5, vraag een nieuwe pack van de dealer.